JO: En l’anterior entrada us vaig explicar que per millorar el meu estat amb l’esofagitis eosinofílica havia fet dietes d’eliminació, una d’elles la dieta AIP. Vaig aconseguir remetre en bona part els meus símptomes però no el suficient, ja que la situació ideal de l’esòfag és tenir una concentració d’eosinòfils de menys de 15 per camp i vaig quedar-me a 25. Val a dir que en la primera endoscòpia en tenia més de 70. Tot i això les encallades han disminuït cosa que fa que mengi molt més a gust.
LA MEVA MARE: El protocol autoimmune o AIP és un mètode que redueix els símptomes i els auto-anticossos de les persones amb malalties autoimmunes mitjançant dieta i hàbits. El va desenvolupar el Dr. Loren Cordain i després hi va aprofundir la Dra. Sarah Ballantyne. Hi ha més de 100 malalties autoimmunes cròniques (tiroïditis de Hashimoto, lupus, esclerosi múltiple, fibromiàlgia, celiaquia, psoriasi, Crohn….) totes elles tenen causes diferents però les uneix un punt en comú, la permeabilitat intestinal. Les parets de l’intestí s’espatllen i deixen passar a l’organisme petites proteïnes dels aliments mal digerides que creen irritacions i inflamacions arreu del nostre cos. En les persones afectades per aquestes malalties el sistema immune no funciona correctament i considera, de forma equivocada, que ha d’atacar aquestes proteïnes alterant el metabolisme, multiplicant els anticossos i fent que la nostra salut empitjori amb l’aparició de nombrosos símptomes.
Amb la dieta AIP es redueix aquesta alteració de l’intestí, es repara el sistema digestiu i es millora el sistema immune.
Quin és el protocol? Doncs en una primera fase s’eliminen certs aliments durant un o diversos mesos depenent de l’estat de cada persona, sempre sota l’observació d’un especialista. En la segona fase es tornen a reintroduir seguint un ordre establert, per poder comprovar quins són els que el nostre cos assimila millor.
Quins aliments s’eviten? Ultra processats, absolutament tots els cereals (amb gluten o sense), lactis, sucre, ous, les solanàcies (patata, albergínia, tomàquet, pebrot) ceba, llegums, soja, fruits secs, llavors, cacau, cafè, alcohol….
Quins aliments es mengen? Verdures, moniatos, fruites (excepte kiwi), coco i derivats, alvocat, fermentats, bolets, peixos, algues, aus, conill, xai, porc, vedella (amb moderació i ecològica)…, infusions, tes, gingebre, cúrcuma, julivert, menta… Sempre prioritzant els aliments ecològics.
EL MEU PARE: D’entrada sembla una dieta molt difícil però us garanteixo que es poden fer molts plats. En les properes entrades us anirem explicant les nostres receptes.