ELS ADDITIUS I LES AL·LÈRGIES

JO: M’agraden molt les “xuxes” però encara que sembli mentida, si no les veig m’oblido d’elles!!

EL MEU PARE: És una sort que sigui així! Ja des de petit que no ens ha calgut preocupar perquè en mengés masses, doncs un cop que se n’havia cruspit unes quantes, parava i mai més se’n recordava.
  
LA MEVA MARE: Afortunadament!, perquè les llaminadures estan plenes d’additius i no tots són innocus. Hem de dir, però, que els additius eviten que els aliments és contaminin de microbis i que s’han fet servir des de fa molt temps tot i que actualment la industria els utilitza tan habitualment en tota classe de productes, que potser se n’està fent un abús. D’additius n’hi han de naturals i de sintètics, o sigui produïts de manera artificial, i és sobre aquests que gira una gran controvèrsia. D’una part els que pensen que poden ser cancerígens i/o produir hiperactivitat en els nens. De l’altra els que asseguren que com el seu ús està regulat pels Comitès Científics no ens hem de preocupar. La OMS va determinar en el seu dia, la DDMA (Dosi Diària Màxima Autoritzada) per a cada un i sol correspondre a una desena part de la quantitat estimada com tòxica. Segons ells, hauríem d’ingerir immenses quantitats d’un additiu en concret perquè pogués afectar-nos.

EL MEU PARE: Després estem els que no sabem qui té raó, però el que si tenim clar és que si hi ha una dosi diària màxima autoritzada és que s’admet que són productes tòxics en major o menor grau, per tant, com menys en mengem millor.

LA MEVA MARE: D’altra banda, ELS AL·LÈRGICS hem d’estar molt alerta amb tots els additius perquè també poden ocasionar reaccions al·lèrgiques. D’entrada, encara que siguin naturals, poden provenir de substàncies a les quals ja en siguem al·lèrgics, com per exemple, la lecitina, un emulsionant, estabilitzant i antioxidant que s’extrau de l’ou o de la soia. Si en som al·lèrgics evidentment podem tenir una reacció. Altres additius naturals són els caseïnats (proteïnes de la llet de vaca) o els tocoferols, provinents del germen de blat, dels fruits secs o dels olis de gira-sol o blat de moro. Pel que fa als sintètics, a banda de la seva qüestionada perillositat, també poden produir reaccions al·lèrgiques. Posem pel cas la carmoisina (E-122), que és un colorant vermell. Aquest additiu provoca intoleràncies a les persones afectades pels salicilats, però a més és un alliberador de la histamina i per tant perjudica a tots els al·lèrgics e intensifica els símptomes del asma. Per altra banda està contraindicat en els cassos d’hiperactivitat segons l’HACSG (Hipereactive Children’s Support Group). I podria seguir posant exemples i no acabaria. Per si voleu més informació us poso aquest link de la Unitat d’Al·lèrgia infantil del Hospital La Fe de València, on està molt ben resumit. 

EL MEU PARE: Saps què? Provarem de fer les llaminadures a casa!!

Deixa un comentari